Fremside / Arrangement / Foredrag

Foredragsholder: John Bjerga

Foredragstittel: Møbelkunst i Stavanger

Mestere i møbelfaget
Snekker Nils Olavsen utførte en prekestol til Stavanger Domkirke i tiden 1554-56. Snekkermester Tomas Torkelsens verksted i Langgt. 54 laget korstoler til samme kirke i 1930 årene. I løpet av disse 400 år fikk over 300 snekkersvenner borgerskap som snekkermestere i byen vår. De signerte sjelden sine møbler og mange ble med tiden anonyme. Med en viss urett, da flere av byens mestre laget gode møbler og interiør; dyktig utført og av god håndverksmessig og kunstindustriell standard.
Hvem var disse håndverksmesterne? Hvordan var verkstedene deres? Hva vet vi om tingene de laget? Vi tar utgangspunkt i historien til en av dem, han virket mot slutten av de nevnte 400 år; nemlig den danskfødte snekkermester Chr. "Mahogni" Christensen (1889-1963). Han var en anerkjent mester, ikke bare lokalt, hans møbelsnekkeri i Peder Claussønsgt. 19 på Vestre Platå, ble et "spesialverksted for finere mahognimøbler". Det leverte møblement over hele landet. Vi følger Chr. gjennom læretid i Aalborg, som vandrende svenn i Europa, sin ankomst til Stavanger, hans verksted og produksjonen der.

Sted: Arkeologisk Museum

Kl. 19.00