Årringer i byhistorien

Tekstene til "Årringer i byhistorien" er skrevet av Erling Kastrup Sømme Kielland.Klikk på årstallene nedenfor for å utvide tabellen og ser hvilke artikler du kan finne.

Byhistorien

Få norske byer har hatt en så dramatisk utvikling som Stavanger. Vekslingene mellom vekst og krise har gjort at byens historie framstår som sterkt fasedelt, begivenhetsrik og spennende.Vendt mot Nordsjøen har Stavanger alltid vært avhengig av havet og sterkt preget av impulser utenfra. Stavangers historie er i høyeste grad internasjonal.De tilreisende deltagere og gjester ved landsregattaen 1868 i Stavanger fikk ved ankomsten til byen stukket i hånden en liten, men meget indholdsrik bok. Den informerte om byens og distriktets historie, om severdigheter, 29 "nyttige Indretninger", reiseruter, portotakster og om løst og fast fra utgiftene ved henrettelser 1608 til visittetiketten og savnet av en realskole.(Hentet fra "En Stavangersk Cicerone"  Les hele forordet  )

Foredrag av Hild Sørby

”Gustav Helland - Stavangers mest markante arkitekt ?”

Knapt noen arkitekt har satt så store spor etter seg i Stavanger som Gustav Helland (1878-1958). Han har prosjektert  bygninger av alle typer: eneboliger, forretningsgårder, kirker, sykehus, aldershjem, fabrikker m.m.

Stiluttrykkene  varierer med bygningstype og tidsepoke. Er det noe som særpreger Hellands bygninger i forhold til andre arkitekters arkitektur i samme periode?  Og  hva var grunnlaget for hans popularitet?

Bør vi verne noen av hans bygninger for ettertiden?

I foredraget vil Hild Sørby presentere noen av Gustav Hellands bygninger satt opp mot andre arkitekters arbeider fra samme tid.

Hild Sørby er kunsthistoriker, med norsk arkitektur og maleri som forskningsfelt.

Hun er nå professor emerita ved UiS.

Torsdag, 30.  november 2017 kl.19.00.

Sted: Arkeologisk Museum Stavanger.

Vel møtt,

mvh-haraldsig.-

Foredragene er gratis for medlemmer av Byhistorisk Forening Stavanger,  Ikkemedlemmer, kr 100,-  Medlemsskap kan tegnes ved inngangen.

HER LIGGER PAPIRENE FRA ÅRSMØTET SAMMEN MED REFERATET.

Årsmøte 2017.pdf 529,88 kB

”Gustav W. Helland - Stavangers mest markante arkitekt?”

Foredrag av Hild Sørby
Sted: Arkeologisk Museum
Torsdag 30. november –  kl. 19:00

Mons Gabriel Monsens prospekter

Skal man søke etter avbildninger som viser hvordan Stavanger og byens omegn så ut i tiden mellom 1856 og 1881, vil vi i all hovedsak være henvist til å studere Mons Gabriel Monsens akvareller fra denne perioden.

Tekst utarbeidet av Reidar Frafjord og Jan Gjerde.

Kunstmappen er til salgs for noen få hundrelapper.

Christian Lous Lange

Christian Lous Lange ble født i ”Bredbakken 1” i Stavanger, 17. september 1869 og døpt i St. Petri kirke 17. oktober. Faren, Halvard Lange (1842-1905) som var tremenning til Alexander L. Kielland, kom til vår by i 1867 og var stadsingeniør her fra 1885 til 1899. Lous-navnet hadde Christian etter sin mor, Thora Marie Lous (1845-1923).