Fremside / Arrangement / Foredrag

Foredrag

Onsdag 30. november
Foredrag av Silje Burgin-Borch med tittel:
”Filmatiseringen av Meyer Dvoretskys liv”
Sted: Arkeologisk Museum
Kl. 19:00

 

I følge lister over norske holocaustoffer, ble det i Brønnøysund i 1941 arrestert en ukjent jødisk mann, Meyer Dvoretsky. Dette har ikke blitt snakket om siden. Helt til prest i Brønnøysund Even Borch, og hans datter, og filmskaper Silje Bürgin-Borch hørte om dette for første gang i 2012, og bestemte seg for å rekonstruere livet hans. Å lete etter spor etter en mann som ikke bare har vært død i 70 år, men også totalt glemt, kan virke vanskelig. Men det er ikke umulig. Letingen har ikke bare gitt mye historisk kunnskap, men også innsikt i hvordan en slik leting kan utfordre mennesker i dag.

Meyer Dvoretsky hadde sin siste faste bopel i Brønnøysund, mens hans lengstvarende bopel i Norge var Stavanger. Han bodde der fra 1916 til 1928. Der stiftet han familie og fikk to barn. I Stavanger bygde han opp sin forretningsdrift, og i den samme byen opplevde han konkurs og nederlag. Han måtte til og med gå i fengsel.

Gjennom arbeidet for å rekonstruere livet hans, har Silje og Even fått god erfaring i å jobbe med mange ulike typer kilder i kombinasjon. Alt fra arkiver og andre skriftlige kilder, til intervjuer av tidsvitner og oppsøkende aktivitet. Letingen har derfor ført til flere reiser. Silje og Even har besøkt Yad Vashem, det store holocaustsentert i Jerusalem, Grodno i Hviterussland der Meyer ble født, og arkiver i Trondheim, Tromsø, Bergen, Stavanger, Oslo, Stockholm, Kemi og Helsinki.

Meyer Dvoretsky var ingen krigshelt eller historisk viktig mann. Men kanskje nettopp derfor har jeg ønsket å løfte fram livet hans. Han er et godt eksempel på hvordan livet til en helt alminnelig mann kan knytte sammen personhistorie, lokalhistorie og verdenshistorie.Silje skal fortelle om hvordan de har jobbet for å rekonstruere livet til Meyer Dvoretsky, fra å kun vite navn, fødselsdato og dødssted, til å sitte på over 150 arkivstykker, bilder og flere tidsvitner som har gitt oss et bilde av hvem Meyer Dvoretsky var, og der livet til Meyer i Stavanger har blitt en viktig del.

 Silje Bürgin-Borch har mastergrad i Islam og Midtøstenstudier fra Det Hebraiske Universitetet i Jerusalem og jobber som filmregissør og produsent. ;