ÅRRINGER | 1800

1857

Da 430 liter vestindisk rom gikk opp i flammer i byens havnebasseng.

1857: Denne årringen forteller om en enkelthendelse som nok fikk stor oppmerksomhet blant byens innbyggere da det skjedde. Den foregikk på én dag. Byens avis, Stavanger Amtstidende var øyenvitne til skipsbrannen på Vågen, og her er et utdrag fra reportasjen om fartøyet og den spesielle lasten som var ombord.

Det engelske skip «Rhoderik Dhue» ført av kaptein Bryan, var avseilt fra St. Croix med kurs mot København i desember 1856. Lasten var 500 fat vestindisk Rom (brennevin) og noen fat med sukker. Skipet grunnstøtte underveis i den engelske kanal, og måtte repareres i Portsmouth før videre seilas. Men uhellet fortsatte. Et overhendig uvær i Nordsjøen medførte at store deler av fokkmasken nesten brakk. Skipet ble derfor nødt til å søke en nødhavn – som ble Stavanger, og lasten skulle losses og overføres til et annet fartøy den 10 januar. Like før dette arbeidet startet oppdaget mannskapet røk fra akterskipet, som etter kort tid utviklet seg til en brann som økte i styrke. Slukkingsforsøk måtte etterhvert avsluttes, og det ble besluttet å kappe fortøyningen til land for å forhindre skader på nærliggende skip og bebyggelse.                                                  

«For den sterke sydlige Vind svaiede Skipet for sit anker ud mod den indre Tønde.» skrev Amtstidende, og videre – at brannen «allerede fået saadan Magt, at Sluktningsforsøg vare frugtesløse, da nogle fade Rum vare sprungne og med Voldsomhed havde udbredt Ilde «Da Ilden Kl. Henimod 10 efterat alle Slukningsforsøg vare blevne opgivne , havde fortæret den største del af  Skibet overvands , men endnu voldsomt raserede i Rumfadene , bugserede «Ryfylke» (Stavangers første dampskip) Vraget ud til Bangervaag, hvor det dreves paa Grund. Søndag Eftermiddag var Ilden fuldstendig Slukket. At Skrog og Rig er ubetydelig i Behold, derimod  er der allerede reddet 70 Fade Rum, og antageligvis er der endnu mange flere i Behold.» «Vår By maa prise sig lykkelig at der den Dag blæste sydlig Vind, da der ellers havde seet alvorlig ud  for den og de henimod 100 fartøyer (!) der henlaae paa dens Vaag og Ankringsplads».

En ved siden av sin Frygtelighed saa storartet og malerisk Ildebrand forekommer heldigvis sjelden hos os, skrev Amstidende tilslutt i reportasjen.  Det viste seg at bare 70 fat rom hadde unngått brannen. De resterende 430 fatene vestindisk brennevin var blitt til et stort bål i byens havnebasseng.                                                                                                                                                                                                                                   Vestindisk Rom er fremdeles dyr og prisene høye. Med en pris på 600 kroner literen betyr dette at brennevin til et høyt, tosifret millionbeløp gikk tapt  – hvis dette hadde skjedd i 2024.    Foto; Amerikansk seilskute av klippertype. Kanskje lik den som gikk opp i flammer i Stavangers havnebasseng med verdifull romlast i 1857.                     

BYHISTORISK FORENING STAVANGER
KRYSANTEMUMHAGEN 41, 4022 STAVANGER
menuchevron-leftchevron-right