Eldre årsmøter

Medlemsmøte og årsmøte 24.02.22

Tema: Eiganes: Fra gammel utmark og gårdsbebyggelse til villaer og modernistisk arkitektur, ved Hild Sørby og Per Grimnes.

Tid: 24. februar kl. 19.00 - 20.00
Sted: Spor 5, Jernbaneveien. (Salen over Espresso house, tidligere Jernbanekafeén)
Alle våre medlemmer fikk dessverre ikke bli med på vandringene på Eiganes som vi arrangerte med kunsthistoriker Hild Sørby i sommer, grunnet covid-19-restriksjoner. Vi fikk heller ikke høre arkitekt Per Grimnes fortelle om naturmangfoldet og områdets utvikling fra utmark til etablert park- og hagebeplanting, eller vandret veien helt til endes. Vi tar derfor temaet fram igjen.

Eiganesveien er en av Stavangers eldste ferdselsårer. Markene var på 1700-tallet oppdelt i løkker og leid bort til byens borgere som jordbruksareal og beitemark for husdyr. Å bygge solide steingjerder rundt eiendommene var påbudt.
Noen bygget sommerhus på løkkene sine, som Holmeegenes (1780) og Ledaal (1803). Fra midten av 1800-tallet ble det også oppført helårsboliger langs veien. Disse var prosjektert av lokale byggmestere, etter hvert også av høyskoleutdannete arkitekter.

I dag preger gamle trær og snorrette hekker eiendommene, med hus bygget i ulike perioder og stiler som klassisisme, sveitserstil, jugendstil, nyklassisisme, funksjonalisme, modernisme, og i dagens uttrykk. Velkommen til en innendørs bildevandring!
 
Tilbake til programoversikt
BYHISTORISK FORENING STAVANGER
KRYSANTEMUMHAGEN 41, 4022 STAVANGER
menu