38

Det skjeve tårn i Jåttåvågen

Oljeindustrien som etterfulgte sardinindustrien, har flesteparten av sine tekniske bygninger og installasjoner ute i Nordsjøen. Et unntak er imidlertid ”Det skjeve tårn” i Jåttåvågen, ofte kalt ”Skråtårnet”, som ble bygget av bedriften Norwegian Contractors i 1984 og brukt til 1994.

Tårnet ble reist for å bevise at det var mulig å støpe betongunderstell som helte 16 grader og hadde varierende diameter mellom 16 og 23 m med vekslende veggtykkelse. Dette var en svenneprøve for norsk offshoreindustri og godtgjorde at det var mulig å bygge den 472 meter høye Trollplattformen.

Teknologien ble brukt på 300 meters dyp under utbyggingen av Trollfeltet. Tårnet som er 50 meter høyt, er et spesielt stykke arkitektur og kan stå som et markert symbol på oljeindustrien og den tilhørende teknologien som er blitt utviklet i Stavanger de siste 30-40 årene.

Tårnet ble planlagt som en midlertidig konstruksjon og utstyrt med kanaler for dynamitt, slik at det kunne jevnes med jorden etter bruk. Da saneringen ikke ble gjennomført, ble tårnet benyttet til lagring av sement. I oktober 2007 ble tårnet åpnet for allmennheten. Hinna menighet fikk leie det av Stavanger kommune. Siden den gang er det blitt holdt en lang rekke gudstjenester oppe i ”Skråtårnet” hvor det er en unik utsikt til Ryfylke og hele Gandsfjorden. Menigheten valgte imidlertid våren 2010 å si opp leieavtalen med kommunen. Leieforholdet ble avsluttet i september samme år.

Jåttåvågen der tårnet står, ble et industriområde med historisk sus, i og med at de store betongkonstruksjonene i Nordsjøen ble bygget her. Selve området er nå i forvandling til en ny bydel med kontorer, næringslokaler, skole, boliger, butikker og Viking Stadion.

Reidar Frafjord

BYHISTORISK FORENING STAVANGER
KRYSANTEMUMHAGEN 41, 4022 STAVANGER
menuchevron-leftchevron-right